Causses & Cévennes - sud Massif Central

Causses & Cevennen

Vakantie in de Gorges du Tarn, Causses & Cevennen

Enkele zoogdieren alom present in de Cevennen

het Edelhert - Cervus elaphus

Cervus elaphus

 

Groot hert dat verblijft in kuddes van 6 à 12 herten, bij uitzondering tot 80 dieren, die worden geleid door oude hinden. De kudde bestaat uit hinden en kalveren.
De mannetjes leven solitair of in een kleine kudde onder leiding van de sterkste; ze kunnen tot 225 kg. wegen.

Het edelhert houdt zich overdag verborgen en gaat 's nachts op zoek naar voedsel op open plekken in het bos, langs de bçsrand, op weiden, in boomgaarden en moestuinen.
Eet fruit, kastanjes, eikeltjes, bramen, blaadjes, gras, boomschors, heide en knopjes.

Tijdens de bronstperiode vechten de mannetjes om een kudde wijfjes, deze gevechten gaan gepaard met indrukwekkend vooral nachtelijk loeien.
Het parc national organiseert gratis observatietochten rond half september.

De draagtijd duurt 231 à 238 dagen.top Het wijfje krijgt 1 of twee jongen in mei of juni en weegt tot 120 kg. Veel voorkomend in de Cévennen.

 

 

Meer over fauna

  faune cevennes
80 vogels in de Cevennen
door Ecologistes de l'Euzière
faune france papillons
Vlinders in Frankrijk : 250 soorten omschreven
door Richard Lewington en Tom Tolman
faune insectes
Insecten in Frankrijk
door Michael Chinery
faune oiseaux france
De gids van vogels in Frankrijk
door BENTZ Gilles
faune2
Roofvogels (Memo)
door Garguil Philippe